Redactie NVOO

Blog: Ervaringsdeskundige Serena

Redactie NVOO

Logo-COOL-white-background-large.jpeg

Even voorstellen

Hoi, ik ben Serena, ik ben 44 jaar en ben al mijn hele leven in gevecht met mijn gewicht. Dit is niet omdat ik niet goed of ongezond eet, maar waarom wél is nog steeds de grote vraag…
Vanaf mijn 5e à 6e levensjaar moest ik van de kinderarts al op dieet, en sindsdien ben ik dat mijn hele leven geweest.

foto Serena.jpeg

In gevecht met mijn gewicht

Ik heb álle diëten die er maar zijn geprobeerd. Ik ben bij vele diëtisten geweest. Ik heb van alles geprobeerd: sporten, een voedingscoach, allerlei soorten afvalpillen, keto-druppels, je kunt het zo gek niet bedenken. Drie keer ben ik met behulp van een dieet tijdelijk 20 à 25 kilo afgevallen- maar dan at ik nauwelijks tot niks, of maximaal 600 calorieën per dag. Dat is natuurlijk ook niet gezond en daarnaast voor niemand langdurig vol te houden. Dus als ik na zo’n dieet weer normaal gezond ging eten kwamen de afgevallen kilo’s er toch weer aan, of ik nu sportte of niet.


De moed is me toen wel in de schoenen gezakt. Ik merk dat de strijd met mijn gewicht heel veel invloed heeft op mijn welzijn. Het niet meer in de spiegel willen kijken, niet graag helemaal op de foto willen staan en heel vaak verdrietig zijn, is heel zwaar. De weegschaal is mijn grootse vijand geworden, en die gebruik ik dus ook niet meer.


Gedurende al deze jaren heb ik ook zeker 10 keer mijn schildklier laten onderzoeken, en een aantal jaren terug heb ik ook een stofwisselingsonderzoek gehad. Maar dat werkt allemaal goed. Aan de ene kant is dat natuurlijk super fijn, maar tegelijkertijd baalde ik hier ook een beetje van. Ik zou zo graag een verklaring willen hebben waarom ik ben zoals ik ben.


Afgelopen voorjaar zag ik in het nieuws dat er een nieuw medicijn op de markt is gekomen (Saxenda) dat kan helpen bij afvallen en in de basisverzekering vergoed wordt. Dat klonk mij als muziek in de oren! Ik ben toen meteen op onderzoek uitgegaan en heb een afspraak met mijn huisarts gemaakt.


De huisarts vertelde mij dat dit inderdaad klopt, maar dat je vóór je in aanmerking komt voor behandeling met Saxenda eerst een speciaal leefstijlprogramma voor moet volgen: CooL (red: Coaching op Leefstijl).

Het CooL-programma: de feiten

Dit is een programma van 2 jaar bij een erkende leefstijlcoach die hierin gespecialiseerd is. Aan dit programma zitten wel wat haken en ogen, dus hieronder geef ik een korte samenvatting van wat het precies inhoudt.


Als je wilt deelnemen aan dit programma krijg je eerst een intakegesprek waaruit wordt bepaald of je gemotiveerd genoeg bent om deel te nemen, en hoe het met je gezondheid en gewicht gesteld is. Je moet er echt voor willen gaan, anders mag je niet deelnemen aan het programma!


In het eerste jaar heb je maandelijks een groepssessie met maximaal 8 personen, en daarnaast heb je nog 3 à 4 individuele gesprekken met de leefstijlcoach. Na één jaar meedoen aan de GLI zou je eventueel met medicatie kunnen beginnen. Er wordt dus na ongeveer één jaar met je samen bekeken of je daarvoor in aanmerking komt en natuurlijk of je dat ook zou willen. Er zitten namelijk ook nadelen aan de medicatie, en daarmee bedoel ik de bijwerkingen. Maar ja, zover is het voor mij nog niet.


In het tweede jaar van het CooL-programma zijn de groepssessies ook 1 keer per maand, en zijn er ook weer 3 à 4 individuele gesprekken. Elke bijeenkomst heeft een eigen thema waar aan gewerkt wordt.

Het CooL-programma: mijn eerste ervaringen

Na mijn afspraak bij de huisarts heb ik meteen actie ondernomen en een afspraak gemaakt voor een intake. Dit was voor mij in het voorjaar van 2022. Het was een zeer fijn en open gesprek, en ja: ik kreeg toestemming om aan het CooL-programma deel te nemen! De eerste mogelijkheid om te starten was wel pas in oktober, maar dat maakte voor mij niet uit. Ik was zo blij dat ik kon deelnemen!


Tijdens mijn intake hebben we het onder andere over mijn dieetverleden gehad. De leefstijlcoach heeft wel meteen gezegd dat het proces bij mij waarschijnlijk iets anders zal gaan dan bij de rest van de groep, omdat ik al goed weet wat ik wel en niet moet eten en wat gezond is. Waarschijnlijk zal een groot gedeelte van de anderen meer voedingsadvies nodig hebben en hun eetpatroon eventueel moeten aanpassen.


Dit programma is geen dieet, maar het doel is om je bewust te worden van je gewoontes rondom eten, bewegen, stress en slaap. Door daarin aanpassingen te doen zal je dus wel gaan afvallen. Gemiddeld is dit in het eerste jaar 10 kilo gewichtsverlies, maar bij mij zal dat hoogstwaarschijnlijk niet zo zijn. Misschien haal ik 5 kilo, maar ja, beter iets dan niets! Ik wil het gewoon echt proberen er meer dan 100% voor gaan.

De eerste sessie

Woensdag 5 oktober was het dan zover: de start van mijn CooL-programma!
Vanzelfsprekend was ik zeer benieuwd naar de andere deelnemers. Het is een groep met leuke mensen! We zijn in totaal met 8 personen, en hebben allemaal onze eigen redenen om mee te doen aan dit programma.


We begonnen met een voorstelrondje en de huisregels. Ik zal dit verhaal wat betreft mijn groepsgenoten dus ook algemeen houden, in verband met ieders privacy. Van te voren hadden we huiswerk gekregen, en vanaf nu zullen we elke sessie ook oefeningen mee krijgen. Dit keer moesten we in een spinnenweb plaatsen waar we onszelf zien. De cirkel in dit web is nu bij iedereen nog heel klein, en de bedoeling is dat met de tijd deze cirkel in het spinnenweb steeds groter zal worden. Hoe groter, hoe positiever het wordt voor jezelf!
Naast deze oefening hebben we in deze eerste sessie veel informatie gekregen over het gehele CooL-programma. Ook hebben we het gehad over onze gewoontes en hoe je deze kunt veranderen door je hoofd om kunt zetten, wat tijd nodig heeft. De sessie vloog om!


Zowel tijdens de bijeenkomst, als ook zeker de dagen erna, merkte ik dat ik me behoorlijk emotioneel voelde. Dit komt denk ik deels doordat ik al 38 jaar dag in, dag uit bezig ben met mijn gewicht en met wat ik eet. Maar ook omdat ik me in de groep een beetje het buitenbeentje voelde. De meeste groepsgenoten zaten er vanwege slechte voeding of medicatiegebruik, en ik niet. In december heb ik mijn eerste individuele gesprek en als ik dit emotionele gevoel er dan nog steeds zo sterk voel, dan ga ik dat zeker bespreken.


Kortom: ik ben hartstikke enthousiast over dit programma en, zoals ik al eerder aangaf, ik ga er met meer dan 100% voor! Graag neem ik jullie de komende 2 jaar mee op deze reis en deel ik via deze blog mijn ervaringen met jullie.


Bedankt voor het lezen en tot de volgende blog! :)

Lieve groet,

Serena


Via de linkjes hieronder vind je de andere blogs van Serena:
Blog 2: Tweede bijeenkomst - thema Bewegen
Blog 3: Derde groepsbijeenkomst - thema Eten
Blog 4: Het eerste persoonlijke gesprek met de leefstijlcoach