Redactie NVOO

De verschillende soorten bariatrische ingrepen

Redactie NVOO

United Kingdom Working.1021.jpg

In dit artikel zijn de verschillende types bariatrische ingrepen op een rij gezet, met uitleg over wat ze precies inhouden.

De Roux-en-Y gastric bypass

Bij een Roux-en-Y gastric bypass wordt het bovenste deel van de maag verkleind tot een inhoud van ongeveer 15 tot 20 cc. Zie de afbeelding hieronder. Vervolgens wordt een deel van de dunne darm verderop in het spijsverteringskanaal doorgenomen (A) en aangesloten op de nieuwe, (kleinere) maag. Hiermee wordt het deel van de dunne darm dat bepaalde voedingsstoffen opneemt (B), omgeleid. De spijsverteringssappen uit maag, lever en alvleesklier komen hierdoor pas op een later moment in contact met de voedingsstoffen, waardoor de opname van voedingsstoffen vermindert. Dit veroorzaakt gewichtsverlies na de operatie. Een tweede oorzaak van gewichtsverlies na deze operatie is dat er door de kleinere inhoud van de maag slechts een kleine hoeveelheid voedsel per maaltijd kan worden gegeten. Bij deze operatie wordt niets van de maag en darmen weggehaald.

bariatrie roux-en-y.png

Bron: Maasstadziekenhuis Rotterdam

Sleeve gastrectomy

Bij een sleeve gastrectomy verwijdert de chirurg een groot deel van de maag. Dit wordt in de lengte gedaan, dus verticaal van boven naar beneden (zie het plaatje hieronder). De in- en uitgang van de maag blijft hetzelfde. Ook de rest van het spijsverteringskanaal blijft hetzelfde. Wel wordt de maag door deze operatie een stuk kleiner. Doordat de maag kleiner is, kan er minder voedsel worden gegeten en is er sneller een vol gevoel na het eten.

bariatrie sleeve gastrectomy.jpg

Bron: Nederlandse Obesitas Kliniek

Single Anastomosis Duodenal Ileal bypass (SADI)

Dit is een Engelse medische term die aangeeft dat er een omlegging van het spijsverteringskanaal gemaakt wordt door de dunne darm op één plaats vast te zetten aan de twaalfvingerige darm (het stuk darm direct na de maag). Hierdoor wordt een deel van de dunne darm overgeslagen.


Mensen met een zeer hoog BMI (boven de 60 kg/m2), zogenoemde superobesitas, krijgen in de meeste gevallen eerst een Sleeve gastrectomy, waarbij tweederde van de maag wordt weggehaald (zie de uitleg onder Sleeve gastrectomy hierboven). Door die operatie raken patiënten kilo’s kwijt, maar hun BMI blijft soms toch boven de 40 kg/m2 steken. Is dat het geval, dan komen zij na ongeveer anderhalf jaar vaak in aanmerking voor een tweede operatie om ook het spijsverteringskanaal om te leggen. Standaard was dat tot nu toe de Roux-en-y gastric bypass. Echter leidt deze operatie bij een voorheen superobese patiënt vaak tot te weinig extra effect. Daarvoor is de SADI-methode ontwikkeld.


Bij een SADI blijft de functie van de maagklep intact, waardoor de patiënt een beter gevoel van verzadiging behoudt. Tijdens een SADI wordt nét na de maagklep de darm doorgesneden, om vervolgens verderop een verbinding te maken met de dunne darm. Dan blijft er nog zo’n 250 tot 300 centimeter dunne darm over waar verteringssappen en eten samen doorheen gaan.

bariatrie SADI.jpg

Bron: Catharina ziekenhuis Eindhoven

Duodenal switch

Net als bij de SADI wordt een duodenal switch alleen verricht bij mensen met super morbide obesitas, en pas na een zeer strenge selectie. Bij deze operatie wordt er een omlegging van het spijsverteringsstelsel gecreëerd door een lang stuk dunne darm aan te sluiten op de twaalfvingerige darm. Voorafgaand aan deze operatie wordt ook éérst een sleeve gastrectomy uitgevoerd. Net als bij de SADI heeft deze ingreep een restrictieve werking (er past minder in de maag) maar ook een malabsorptieve werking: er kunnen minder voedingsstoffen worden opgenomen uit het voedsel.

bariatrie duodenal switch.jpg

Bron: Obesitaskliniek Dendermonde

One anastomosis gastric bypass

Bij de One anastomosis gastric bypass, ook wel mini gastric bypass of Omega-loop bypass genoemd, wordt de maag verkleind, net zoals bij de gastric bypass. Bij deze operatie krijgt de maag uiteindelijk echter een andere vorm en is er maar één aanhechtingspunt aan de dunne darm. Ook hierbij komt het voedsel direct in de darm en is er snel een vol gevoel. Daarnaast wordt het voedsel omgeleid (de bypass), waardoor voedingsstoffen minder goed worden opgenomen in de darmen. Het gevolg hiervan is gewichtsverlies.

bariatrie one anastomosis gastric bypass.jpg

Bron: Franciscus Gasthuis en Vlietland Rotterdam

Gastric band

Een gastric band heet ook wel een maagband. Via een kijkoperatie plaatst de chirurg een siliconenbandje rond de maag, net onder de slokdarm. Het bandje verdeelt de maag in twee delen: een kleine voormaag en een grotere restmaag. Doordat de voormaag kleiner is, zitten mensen na deze ingreep sneller vol. Daardoor eten mensen minder, wat ervoor zorgt dat er gewichtsverlies optreedt. Ook houdt met een maagband het gevoel van verzadiging langer aan, waardoor ook minder gegeten wordt.

bariatrie gastric band.png

Bron: Nederlandse Obesitas Kliniek